úterý 7. dubna 2015

Pečený čaj

Počasí nás v minulém týdnu zaskočilo, nebudeme si nic nalhávat.
Sníh, zima, vichr...
Ve mně se spustil program "ZIMA", což mimo jiné znamená i popíjení PEČENÉHO ČAJE.
Vždy ho dělám několik skleniček v listopadu či na začátku prosince.
Za dlouhých zimních večerů i dnů ho při svitu svíček a schoulená pod peřinou s krásnou knížkou popíjím, vychutnávám, užívám si.
Sníh, zima, mráz = pečený čaj.
Letošní zimní várku jsme ale již dopili. Co na tom?! Uděláme si novou. Počasí si o to řeklo samo.
 
Dala jsem dohromady vhodné suroviny. Všechno, co máme rádi. Jahody, maliny, ostružiny, meruňky, červený a černý rybíz, borůvky...
... dvě hlavy z husy, čtyři buřty pěkně pepřovaté... doplnil by Pejsek s Kočičkou, ale ti s námi naštěstí nevařili...


PEČENÝ ČAJ
 
1 kg ovoce (co má kdo rád)
500 g cukru (250 g třtinového + 250 krystalového) 
šťáva z jednoho citronu a pomeranče
1 dl rumu
1,5 lžičky perníkového koření
* * *
Vše řádně v hrnci promíchám, cukr ve směsi rozpustím. Až směs začne vařit, tak ji přendám na pekáč a strčím do již předehřáté trouby.
Pečeme na 200 stupňů - 45 minut.
Vyndáme z trouby, nalijeme do skleniček, zavřeme víčkem, obrátíme vzhůru nohama, aby se zatáhlo víčko a pečený čaj byl připraven na skladování...
 
 
... no skladování?! U nás stejně dlouho nevydrží, takže tenhle krok je vlastně zbytečný. Ale má se to, tak to taky dělám.
 
A ten provoněný byt!
A těch lžiček ve dřezu! Ochutnat se přeci musí!
 
A hned si utíkám uvařit šálek... no aby se přece náhodou nezkazil, to dá přeci rozum!
 
Hezký večer
Katka

Žádné komentáře:

Okomentovat