čtvrtek 2. dubna 2015

Apríl, kam se podíváš...

Včera byl 1. duben - APRÍL.

Počasí venku bylo zcela aprílové. Jako by si nejen duben, kterému se přisuzuje "aprílové počasí", z nás dělal srandu, ale umocňoval to i samotný APRÍL.  Jako by si z nás chtěl vystřelit ještě o stupeň víc.
Dařilo se mu to.
Chvíli svítilo sluníčko, paprsky hřály, bylo obrovské, krásné světlo.
Během chvíle se zatáhlo, přitáhla šedočerná oblaka. Někdy z nich začalo pršet, jindy padat krupky, někdy se zase přihnala sněhová vánice.
A pak zase sluníčko a modrá obloha.
Vítr, aby nezůstal stát opodál, se do toho taky, dle nálady, vkládal. Chvíli si jen tak líně pofukoval, o chvíli se proměnil v rozzlobené zvíře. Člověk se ho až bál, jak rozpohyboval stromy, odpadky na zemi i samotného člověka a u toho až zlověstně řval.
Takhle jsem ho zažila, zrovna, když jsem šla z práce... ve sněhové vánici... na počátku jara, kdy to už vypadalo, že je zima definitivně (díkybohu) pryč. A není.

To, co se dělo venku za oknem se zrcadlilo i v teple kanceláře. Atmosféra a energie byla stejná. Rychle se měnící, chvíli nahoře, chvíli extrémně dole. Takovou náladu nemám ráda. Ukusuje kousek člověka, ať chce či nechce.
To negativní se netýkalo sice přímo mě, ale na člověka to dopadá tak jako tak. O to víc, když mu ti druzí nejsou lhostejní a ví, že se trápí. Člověk může podat pomocnou ruku, ale vyřešit si to musí sami.

Večer začalo sněžit, jako by se příroda chtěla slavnostně přichystat na příchod Ježíška o Vánocích.  Vánoce jsou ale přes čtvrt roku za námi, ale příroda se rozhodla tuto drobnost nebrat v potaz. Proč by měla. My - lidé - se k ní taky někdy nechováme tak jak bychom měli, podle pravidel.

Dnešní ranní probuzení rozhodně nepřipomíná Zelený čtvrtek, velikonoční čas.


 "Slunce nás potěší, déšť nás osvěží,
vítr nás povzbudí, sníh nás rozradostní.
Ve skutečnosti neexistuje špatné počasí,
jsou jen různé druhy dobrého počasí."
J o h n  R u s k i n
 

 "Nenadávejte na počasí, devět desetin lidí by nemohlo ani začít rozhovor, kdyby se počasí čas od času neměnilo."
E l b e r t  H u b b a r d

 
 ... a trocha poetiky na závěr
 
"Chci žít, chci vidět, jak se střídá deštivé počasí
 se slunečnými dny…
chci vidět, jak sílí kmeny stromů."
V l a d i s l a v   V a n č u r a
 
* * * 
 Mějte se tak jak se chcete mít, bez ohledu na počasí!
Vytáhněte boby, sáně, lyže a vyražte ven...
nebo si jako já uvařte kávičku, pečený čaj a v teple domova snite o jaru, které je opravdu už, už za dveřmi... jen my ne a ne najít ten správný klíč...
 
 Krásný, zasněžený, aprílový, prázdninový den

Katka

Žádné komentáře:

Okomentovat