úterý 12. prosince 2017

Vánoční Praha poprvé

Letos o adventu sice krapet "vlaji", 
ale zároveň si ho i náležitě vychutnávám a užívám.


Vánoční Praha nebyla prvoplánovitě naplánována. Pokud ale termín školení zrovna spadne do tohoto období, 
tak zářím ještě víc, než obvykle.
Po pravdě, Prahu můžu v jakémkoli období. Za jakékoli denní doby. Za jakéhokoli počasí.


Její kouzlo je až hmatatelné, citelné... doslova na každém kroku.


S kolegyňkou jsme se odpoledne v Praze zdržely a nasávaly advent plnými doušky.
Tak jak se patří.
Držely jsme se rady "... holky, užijte si to tam!"


Zašly jsme se podívat do Lucerny...


Na Václavské náměstí, kde se konaly Pražské vánoční trhy a kde měli vynikající svařák. K poslechu pouštěli české koledy a kousek od nás v ohrádce skotačily ovečky s oslíkem.



Občas jsem zvedla oči i vzhůru...


  


Staroměstské náměstí bylo doslova vyšňořeno. 
Všude to vonělo, hrálo a svítilo.

  

Byl otevřen Kostel sv. Mikuláše a my jsme jeho pozvání na návštěvu nadšeně přijaly.
Byla jsem jeho krásou lapena.


Není moc kostelů, kde se cítím dobře. Tento ale k tomu málu kostelů patří.





... počkaly jsme si i na odbíjení celé hodiny a Orloj se nám ukázal v celé své kráse.


Tímto se s Prahou ale rozhodně neloučím...
Jen pro tuto chvíli.

Krásné dny
Katka ♥

18 komentářů:

  1. No vidíš! Já ani nikam nemusím, stačí mi tvoje krásný fotky. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dorko zlatá. Někdy stačí fotky, někdy to musí člověk zažít opravdovsky. Díky moc.
      Měj se krásně
      K.

      Vymazat
  2. Díky tvým fotkám jsem mohla nakouknout do vánoční Prahy, od jejíž návštěvy mne vždy odrazuje množství lidí, kteří se tam sjíždějí. Ale vy jste zřejmě vychytaly pěkný klidný čas Katko. Krásné.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, lidé tam byli, pravda, ale... Tentokráte jsem je neřešila, nevadili mi a chvílemi mi přišli i fajn :o) Jak jsem si to podvědomě nastavila, tak jsem to měla. Byl to opravdu překrásný den.
      Alí, i tobě krásný adventní čas.
      K.

      Vymazat
  3. Krásné fotky! Zřejmě jste chytily klidnější den, protože kamarádka, která tam byla tuto sobotu, nadšená nebyla. Myslím tím Staroměstské náměstí. Prý přeplněno na doraz. Jenže když ono to každého návštěvníka táhne především tam.
    Hezký den, Katko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haní, víkend by byl možná o malinko rušnější, ale i přesto tam byl pořádný šrumec... viz. komentář výše. Je to ale o tom, jak si to člověk nastaví. A my jsme si to chtěly užít naplno - a užily. A o tom to je.
      Krásný advent i k tobě.
      K.

      Vymazat
  4. Krásné a pohodové fotky.Díky za adventní procházku.Měj se hezky.H.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem zrovna člověk, který se v Praze necítí moc dobře... Většinou ji navštěvuji čistě pracovně a jsem z toho množství lidí všude kolem celá nesvá. Loni jsem si přála navštívit vánoční trhy a byli jsme z toho nešťastní. Nekonečné fronty na občerstvení a svařák, lidi do sebe žďuchali, mačkali se, náměstím se nedalo ani projít, vůbec jsem si tu vánoční atmosféru neužila... Možná taky proto, že jsme na trzích byli až večer, kdy je náměstí opravdu plné, přes den je to asi snesitelnější. :) Z tvých fotek dýchá pohoda a krásná atmosféra, závidím. Takhle by se mi Praha líbila taky. :) Je dobře, že jste si s kolegyňkou užily takový fajnový den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí, viz. mé komentáře výše. Je pravdou, že pokud jsem na takovýchto akcích s dětmi, vnímám vše i jejich optikou. Pořád po nich pokukuji, abychom je v davu neztratili... ale zde jsem byla sama za sebe a bylo to něco jiného. Slavnostní a moc fajn. I takové chvíle by si každá z nás / každý z nás měl čas od času dopřát.
      Krásný advent!
      K.

      Vymazat
  6. Katko, překrásné fotky .. hezky jste si to užili... leta jsem se v tich místech snad každý den pohybovala .. taková láska napořád .....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru, jsem ráda, že jsi si hezky zavzpomínala. Musí to tam být nádherné ráno, když za jarního či letního dne vychází slunce, ulice jsou poloprázdné... úplně cítím tu energii a atmosféru... a vím, že se tam jednou v tuto dobu stejně podívám. A večer, když se vše zklidňuje a slunce se blíží k západu... rozkoš! :o)
      Jaru, krásný a poklidný adventní čas.
      K.

      Vymazat
    2. Katko, ve všem máš pravdu ... brzy ráno je Staré město (nejen), zvlášť uličky neskutečné .. to samé, jak píšeš, když se slunce chýlí k západu .. ach ta atmosféra třeba na Staromáku ... slunce už sahá po parném dni jen na věže Týna .. na náměstí zvláštní atmosféra. No, jen si to někdy vychutnej .. to ti moc přeju.
      Užívej si adventní čas v pokoji. J.

      Vymazat
    3. ... myslela jsem brzy ráno o víkendu ...

      Vymazat
  7. Já xe přiznám, že ač Pražačka (a navíc v centru pracující) jsem na Vánočních trzích na Staromáku ani na Václaváku nebyla ani loni a zatím ani letos. Většinou volíme klidnější trhy na nám. Míru. Staroměstské nám a vůbec celou Královskou cestu mám nejradějí v létě ráno, kdy si tudy prodlužuji cestu do práce. To je tu klid, málo lidí... On tenhle můj postoj je ovlivněný tím, pracuji v historickém centru a užívám si i tu méně příjemnou tvář turistického ruchu - davy lidí, přestřelené ceny, fakt, že v okolí zmizela spousta "normálních" krámů ...).

    OdpovědětVymazat