středa 3. června 2015

Bezový burčák

Před zhruba pěti lety jsem podlehla kouzlu burčáku.
Díky němu jsem si zase o trochu "rozsvítila" podzim.
Co ale na jaře?
Jarně-letní varianta burčáku se nazývá:
 
BEZOVÝ BURČÁK
 
 
Dnes nastal den D pro jeho výrobu... tedy první várky.
Minimálně jednou či dvakrát si ji ještě zopakujeme.
 
Manžel včera natrhal první kvítky bezu, vše ostatní, potřebné je doma k dispozici,
pustili jsme se tedy do toho.
Kdo chce může udělat poloviční várku, kdo chce, může ji zdvojit...
Musíte ale správně dělit či násobit.
  
 
BEZOVÝ BURČÁK

za studena smíchat:
10 l vody
1 kg cukru
1/4 l octa
1 citron na plátky (bez/s kůrou, jak kdo chce)
20 velkých květů bezu

3 dny nechat přikryté pokličkou na teplém místě (na parapetu, kde svítí sluníčko).
Občas zamíchat.
Poté přelít do plastových lahví. Lahve zavřít, ale ne napevno utáhnout. Při následném procesu v lahvích vzniká alkohol a lahev by mohla explodovat :o) Musí to mít šanci trochu ucházet.
Lahve necháme 2 dny opět na teplém místě.
Poté je přemístíme do ledničky na 3 dny.

 
 
Pak už jen degustujeme a vznášíme se v oblacích.
 
Ve chvíli, kdy přeléváme do lahví, tak děti již popíjejí.
To je ještě "šťávička". Moc jim to chutná.
Jakmile začne probíhat kvašení, vzniká alkohol a to se radují rodiče.
Řidiči tedy pozor.
 
Ať se vám povede.
Uvidíte, že jedna várka je málo :o)
Katka
 

6 komentářů:

  1. Ahoj Katko, moc děkuji za připomenutí, skoro jsem na tento zázrak zapomněla! A hlavně - znám ho jen ve fázi "šťávičky" :-). Krásné dny, Zdeňka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zdení,
      ta fáze "šťávičky" je sice dobrá, ale ta druhá je ještě lepší. :o) Měj se!!!
      K.

      Smazat
  2. když u nás to do další fáze nějak nikdy nestihlo dojít....
    Pavel

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Pavle, také s tím bojujeme, ale něco přece jenom uhájíme. Chce to trochu disciplíny :o)
      Katka ♥

      Smazat
  3. 1. fázi děláme, druhou vyzkoušíme letos, ale zatím u nás bez ještě nekvete.... jinak bez miluji i smažený ve vinném tstíčku.....

    OdpovědětSmazat
  4. Káťo, tak to je bezva nápad! Na jaře jsem dělala 2 várky bezové šťávy, mi ji doma milujeme, s ledem a s citronem je to báječné osvěžení. :-) Ale že z bezových květů lze udělat i burčák? To vidím úplně poprvé a určitě na jaře vyzkouším, protože burčák také moc rádi popíjíme. :-)

    OdpovědětSmazat