úterý 18. dubna 2017

Velký pátek

Velký pátek je dle křesťanských tradic nejsvětějším dnem v roce. Jedná se o den Kristova ukřižování, den smutku, ticha a rozjímání. Výzdoba kostela byla chudá, bez květin a svící na oltáři. Písně se zpívaly bez doprovodu varhan, zvony mlčely.


Den, který patří do svatého týdne, pátek před Velikonocemi. 
Velký pátek může připadnout na období od 20. března do 23. dubna včetně.
V lidových pověrách je spojován s magickými silami. Ten den se otevírají hory či skály se svými poklady. Poklad prý označovalo světýlko nebo kvetoucí či zářící kapradí, popřípadě otvor ve skále, ze kterého vychází záře. Podle pověsti se na Velký pátek otevírá i památná hora Blaník. 


Velký pátek má pro mě/naší rodinu ještě jeden zásadní význam. 
O důvodech, které tuším, bych mohla velmi živě diskutovat, ale jedno je jisté. Před mnohými lety, v minulém století, jsem se rozhodla, že tento "smutný" den rozveselím. Dám mu i jiný smysl... aniž bych zároveň ubírala váhu a sílu tomuto svatému dni.


Nevím, jestli jsem jako poklady svítila, ale každopádně jsem se rozhodla, že se v tento den narodím a rozdám obrovskou RA (...dost), světlo a štěstí mým nejbližším.
Smrt versus život. 
Symbolicky přesně v tento den. 


Jak již víte, na náhody nevěřím. Vybaví se vám druhý takto silný den v roce, kdy se hodně mluví o smrti a životu zároveň? O prolínání těchto světů? 
Přesně tak, je to 2. listopad - Dušičky.
A?


A přesně v tento den, opět zcela symbolicky, se nám narodila naše dcera ♥. Rozhodla se, že vnese obrovskou RA (...dost), světlo a štěstí do našich životů. Navzdory tomu dni.


Jsou věci, které nezávisle na tom, zda jim člověk věří či ne, prostě jsou.
A pokud člověk poodhalí souvislosti, zapadne další dílek puzzle do překrásného obrazu života. 
Pochopení bývá dech beroucí.


Krásný nadcházející týden.
Katka ♥

12 komentářů:

  1. A tak to ti Katko přeji dodatečně k narozeninám štěstí, zdraví, lásku a toho všeho plnou náruč. Měj dny stále rozzářené,bez chmur a smutků, raduj se ze všech krásných věcí a milých lidí, co tě obklopují. Vím, že ty to tak dovedeš. Ať se ti ve všem daří.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji velmi. Je to už skoro čtyři týdny (a nějaký ten rok :o)), co jsem se narodila. Kdo by to ale počítal?! :o)
      Snažím se. Dělám to nejlépe, jak dovedu.
      Vše dobré i tobě.
      Katka ♥

      Vymazat
  2. I já ti Katko dodatečně přeji k narozeninám vše jen to nejlepší.. Ať každý tvůj den je protkaný štěstím.. Měj se moc hezky a posílám mnoho pozdravů.Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňko, velký dík. To samé přeji ze srdce i já tobě!
      Katka ♥

      Vymazat
  3. Katko, taky se přidávám s dodatečným přáním k narozeninám. Měj se na tom světě krásně, přeji ti hodně zdraví a lásky. ♥
    Ty náhody, nenáhody jsou opravdu zajímavé. Hned bych si s tebou popovídala.
    Měj se co nejlíp. Jarka

    OdpovědětVymazat
  4. Katko, i já se připojuji s přáním k narozeninám a přeji hodně moc zdraví, lásky a štěstí. Můj tatínek se na Velký pátek rozhodl jinak...ale jak píšeš ..narození versus smrt..V životě to tak prostě bývá...Měj se moc krásně a užívej života. Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Inko, děkuji za přání a tvé řádky... nenáhodně si sem zavítala...
      Každá mince má dvě strany. I život sám. Žádný den není jen smutný či veselý. Ne pro každého. Jsou věci, které prostě jsou. Nezměníme je, i kdybychom stokrát chtěli. Rozhodnutí je naše právo, a stejně tak druhých. Někdy jsou to tvrdé lekce, ale prostě jsou.
      Posílám ti velikánské objetí a přeji ti jen to dobré!
      Katka ♥

      Vymazat
  5. Katko, nejen, že jsi svým narozením rozveselila Velký pátek, ale Tvoje bytí je pro všechny pohlazením po duši. Přeji Ti se zpožděním k narozeninám hlavně zdraví a co nejvíce bezstarostných dnů.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, velký dík. Tvoje slova pohladila.
      Všechno dobré přeji i já tobě!
      Katka ♥

      Vymazat
  6. Radostné bytí přeji :-) Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jodie, velký dík.
      Být jenom být a nechat srdce bít...
      Vše dobré i tobě!
      Katka ♥

      Vymazat