Přišlo k nám pár holčiček, pár kloučků a čas jsme si náramně užili.
Jedna maminka nám donesla v dortové krabičce nádherný a vynikající "Estonský kringel" neboli "Staročeský trdelník".
Zamilovali jsme si ho na první ochutnání. Já po pravdě řečeno ještě dříve - na první pohled. Vypadal skvostně.
Někdy jsem schopná dělat zázraky ze dne na den. Někdy je to se mnou ale běh na dlouhou trať. Ale nakonec se vyplatil. O víkendu jsme se do něj konečně pustili.
Estonský kringel neboli Staročeský trdelník
250 ml mléka
1 kostka droždí
50 g rozpuštěného másla
1 vejce
4 lžíce cukru
1 menší lžička soli
600 g hladké mouky
Náplň:
10 lžic cukru krupice
5 lžic mleté skořice
100 g rozpuštěného másla
Pečeme:
180 st. cca 35 minut
Kynuté těsto klasicky zpracujeme a necháme vykynout. Vyválíme z něj obdélník, potřeme máslem, posypeme cukrem a skořicí. Těsto pak stočíme do ruličky.
Srulovaný váleček rozřízneme napůl a poté smotáme do copu, z kterého uděláme věneček.
Chvíli necháme ještě vykynout a poté pečeme.
Pečením získá kringel nový, nepředvídatelný tvar. :o)
***
CHUTNÁ BOŽSKY...
Je pravdou, že v sobotu, kdy jsme ho pekli, jsem nevečeřela.
Od druhé hodiny, kdy jsem ho vonící vytáhla z trouby jsem na něj pořád chodila. Kousek ke kousku. Kdo by to ale počítal...
S pečením nemusíte čekat tak dlouho jako já... bylo to opravdu zbytečně dlouho :o)
Krásný den
Katka ♥
Ahojky, tak jsem vyzkoušela a všichni jsme si moc pochutnali! Díky!!!!
OdpovědětVymazatZdení, tak to mě moc těší.
VymazatKrásný advent celé rodince.
Katka ♥