pondělí 2. března 2015

Mňamka mňamek

Před rokem a čtvrt, když naše děti slavily narozeniny, tak jsme pořádali dětskou oslavu plnou soutěží, dobrůtek, hezké nálady.
Přišlo k nám pár holčiček, pár kloučků a čas jsme si náramně užili.
Jedna maminka  nám donesla v dortové krabičce nádherný a vynikající "Estonský kringel" neboli "Staročeský trdelník".

Zamilovali jsme si ho na první ochutnání. Já po pravdě řečeno ještě dříve - na první pohled. Vypadal skvostně.

Někdy jsem schopná dělat zázraky ze dne na den. Někdy je to se mnou ale běh na dlouhou trať. Ale nakonec se vyplatil. O víkendu jsme se do něj konečně pustili.

 
 
Estonský kringel neboli Staročeský trdelník
 
250 ml mléka
1 kostka droždí
50 g rozpuštěného másla
1 vejce
4 lžíce cukru
1 menší lžička soli
600 g hladké mouky
 
Náplň:
10 lžic cukru krupice
5 lžic mleté skořice
100 g rozpuštěného másla
 
Pečeme:
180 st. cca 35 minut
 
Kynuté těsto klasicky zpracujeme a necháme vykynout. Vyválíme z něj obdélník, potřeme máslem, posypeme cukrem a skořicí. Těsto pak stočíme do ruličky.
 
 
Srulovaný váleček rozřízneme napůl a poté smotáme do copu, z kterého uděláme věneček.



Chvíli necháme ještě vykynout a poté pečeme.
Pečením získá kringel nový, nepředvídatelný tvar. :o)


***

 
CHUTNÁ BOŽSKY...
 
Je pravdou, že v sobotu, kdy jsme ho pekli, jsem nevečeřela.
Od druhé hodiny, kdy jsem ho vonící vytáhla z trouby jsem na něj pořád chodila. Kousek ke kousku. Kdo by to ale počítal... 
 
S pečením nemusíte čekat tak dlouho jako já... bylo to opravdu zbytečně dlouho :o)
 
 
Krásný den
 
Katka
 
 

2 komentáře:

  1. Ahojky, tak jsem vyzkoušela a všichni jsme si moc pochutnali! Díky!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdení, tak to mě moc těší.
      Krásný advent celé rodince.
      Katka ♥

      Vymazat