středa 6. září 2017

Nejste v tom samy!

Po prázdninovém takřka bezvládí je začátek školního roku pořádná pecka, každoročně. 
Pro děti, rodiče i učitele.

"Mami, prosím tě, potřebuji vyplnit žákovskou!" ... a plno dalších potřebných materiálů...
"Mami, podepsat!" - "Mami, obaly!" 
"Mami, potřebujeme peníze!" "Mami, my taky!" 
"Mami, tělocvik! Ty tenisky mi jsou už malé!"  
"Mami, zámek na skříňku!" 
"Mami, ne že jen podepíšeš školní řád jako loni! Musíš si ho i přečíst!" To dá přeci rozum, že přečtu!
"Mami, vodovky!" - "Mami, dělej mi větší svačiny, měl jsem hlad!" 
 "Mami, paní učitelka ti poslala e-mail, už sis ho četla?!" 
"Mami, potřebujeme další peníze!" "Mami, my taky!"  
"Mami, kroužky!"  
"Mami, mami, mami!"


Nebránila bych se tomu, aby první týden školy byla zvláštní "školní dovolená". Vím slovo "dovolená" je zavádějící stejně jako "mateřská dovolená". Ale to v dané situaci není podstatné. 
Šlo by o volno v práci využité k zvládnutí prvotních školních povinností.

Určitě by to všechny maminky uvítaly. Někdo by si mohl myslet, že nadržuji ženám, ale jak to tak pozoruji, jsme tím dotčeny hlavně my - soudě podle rozhovorů s kamarádkami, soudě podle nechtěně vyslechnutých ženských rozhovorů v autobuse či trolejbuse, soudě podle front u kas v papírnictví tvořených z dětí a žen, soudě podle kruhů pod očima a zdrchaného výrazu mnohých žen...
Většina mužů je v pohodě, jsou zcela nedotčeni shonem začínajícího školního roku. Možná jsou i vyrovnanější, protože veškerá pozornost žen je věnována dětem a školním povinnostem. Muži mají paradoxně trochu volněji :o) Jediné, co je chvilkami rozdovádí je zmínka o výdajích... a že ty cifry lítají!
Já svého muže tímto nestresuji. Povím mu až součet na konci září :o)

Večer, když šla dcera včera spát, tak mi zcela vážně a unavena povídá: 
"Mami, to jsou na začátku školního roku stresy, co?!"
Rozesmály jsme se obě. Přesně tak to vnímám i já :o)

Takže nejste / nejsme v tom samy!
Držím vám / nám palce, ať to dáme!
Škole a novým začátkům zdar!
Katka ♥

15 komentářů:

  1. Usmívám se, protože marně vzpomínám, že bych já či můj muž zažívali nějaký stres, když šli naši kluci prvního září kdysi před (no už dávno:o)...) do školy.Nevím, čím to je - kdo přenesl takovou zátěž na rodiče (potažmo děti) v tento čas? Ano, museli jsme také dávat obaly na sešity, knihy, nadepisovat.Ale dnes ve světě takové techniky mi připadá, že jsou rodiče vystaveni neskutečnému tlaku, co vše musí pro děti vlastně zařídit - škola, jídelna, družina, kroužky. No, jsem ráda, že to za nás bylo ve srovnání s dneškem vlastně fakt v poklidu...A to jsme šily pytlíky na přezůvky, na tělocvik, zásobníky na písmenka - nic nebylo možné koupit.Tak nevím :o)))).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, však ani u nás to není nic vážného. Jen je to pro všechny logicky po prázdninách změna. Ať si říká kdo chce, co chce, ať si to chce přiznat či ne. Kdyby si tušila, co vše mám k tomu ještě okolo, tak tohle je téměř zanedbatelné... :o)
      Užívej začátek babího léta
      Katka ♥

      Vymazat
  2. Katko,

    chválabohu -nic tak stresujícího v naší rodině nezažíváme a to máme třeťáka...Přeji, aby jste to ve zdraví přetrpěli.

    Hezký den přeje

    Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, po pravdě, já si to užívám. Naučila jsem se v životě na všem si najít to pozitivní. Pokud bych měla něco "přetrpět" tak než to, tak to udělám radši jinak.
      Užívejte si krásně nejen začátek školy
      Zdravím
      Katka

      Vymazat
  3. Jsem ráda že tohle už mám za sebou, byli to náročné roky, ale ustáli jsme to, teď to čeká naše děti, jen asi opravdu pod větším tlakem, něž jsme to měli my. Krásný zbytek Babího léta :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak nějak se připojuji k výše uvedeným příspěvkům. Je to už dávno, kdy začátek školního roku jsem brala na vědomí. Ale stres to nebyl. Kluci si museli školní tašku hned v začátku prázdnin dát do pořádku. To základní a neměnné se v Papírnictví nakoupilo předem a potom už dokupovalo dle potřeb školy. Ano, šila jsem taky pytlíky na přezůvky, na úbor na tělocvik ap. Ale, že bych měla kruhy pod očima? To snad ani ne. :-) A ani u vás to nebude tak zlé, smích nad větičkou dcery je toho svědectvím.
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vycítila jsi to naprosto přesně. Bylo to psáno s nadhledem a nadsázkou. Popravdě určeno i konkrétním osobám, které to mělo povzbudit a povzbudilo. Při psaní příspěvku jsem se sama chvílemi i smála.
      Mám ráda ve věcech pořádek. Všechno jsme měli nakoupeno již od konce června, připraveno co šlo dopředu. Teď se jednalo spíše jen o provozní věci, které jsme museli dořešit na začátku. Denně jsem přišla domů po páté, pak večeře a pak se na mě děti střídavě obracely s věcmi, které se musely zařídit. Bylo to až komické. Nebojte, vše jsme měli po ruce, dokonce i náhradní tenisky a plastelínu :o)
      Měj se krásně
      Katka

      Vymazat
  5. Katko, já jsem to zařizování vždycky měla ráda a ráda jsem si pro sešity sama chodila. Teď máme domácí školu, vše si můžu obstarat dříve, ale stejně jsme tři sešity kupovali včera :) Jsem ráda, že nemusím číst maily a kupovat věci do tělocviku, ale stejně mě to čeká brzy se synem na střední škole..
    Přeji vám ať vše v poklidu zvládnete!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko,
      prosím co je domácí škola?

      Děkuji předem za vysvětlení.
      Moc se zajímám o alternativní způsoby vyučování.

      Věra

      Vymazat
    2. Věrko, individuální vzdělávání, v ČR uzákoněno pro základní vzdělání. Většinou rodiče učí své dítě v domácnosti, popř. v komunitních školách, rodinných skupinách apod. Povinností je s dítětem absolvovat 2x do roka přezkoušení v kmenové škole.

      Vymazat
    3. Milá Zuzko, děkujeme. I vám přejeme ať je nový školní rok plný nových objevů a vědomostí. Kdysi jsem byla na třítýdenní stáži v alternativní Montessori škole v Německu a byla jsem nadšena. Když někdy nakouknu k tobě do blogu, tak si na to vždy vzpomenu. Pan Komenský by z tebe měl radost.
      Krásné dny
      Katka ♥

      Vymazat
  6. Tak já jsem asi jediná,která to postesknutí Katky vzala jinak.Já ji chápu,není to o šíleném stresu,ale prostě kolotoč školy vždycky tak nějak přijde moc rychle,bez přípravy.A než si všechno "sedne" je to kolotoč...Bylo to postesknutí nad tím,že prostě prázdniny jsou fajn i pro všechny rodiče...a pod to se klidně podepíšu.;).H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haní, jsi báječná! :o) Přesně tak to bylo myšleno. Však ty mě znáš.
      Užívej dnů
      Katka ♥

      Vymazat
  7. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchodujte kdekoliv - Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat