neděle 13. srpna 2017

Jižní Morava V. - Dotek minulosti...

Letos jsme se na dovolené vydali i do nového Archeologického parku v Pavlově. Na místo, kde v období paleolitu žili naši předkové a kde se i v dnešní době stále nacházejí nové předměty z dávných dob.
Expozice je pojatá velmi atraktivně a poutavě. Na začátek se návštěvník může podívat na velmi poutavé video. Člověk se díky němu projde zpět historií, proti proudu času až k nálezům starým více než 25 000 let a spatřit je tak, jak je lovci mamutů zanechali. Nejednou jsem pocítila mrazení či zvláštní pocit vědomí dávné minulosti, síly místa... 
Člověk si také uvědomoval, že jsme velmi důležitou součástí dějin, každý z nás. A zároveň zrnkem písku v poušti. 


Symbolicky se celá expozice nachází pod zemí. Tam, kde se artefakty dochovaly. Zároveň architektonické řešení budovy zapuštěné do terénu spojuje minulost s modernou a získalo i prestižní ocenění Stavba roku 2016.
Na pozadí Archeoskanzenu na fotce jsou vidět "Děvičky" - zřícenina hradu Dívčí hrady.


Pěšky jsme pak sešli do kempu, k Novomlýnské nádrži.
Ten den foukal vítr,  bylo 36 stupňů a vlny byly jak na moři. Voda široko daleko. I ta lodička na břehu krásně doplňovala atmosféru středomoří.


... mohlo by se to zdát idylkou, ale...
Z jedné strany, v trochu uzavřené zátoce - hned u vjezdu do kempu - bylo již z dálky vidět, že není vše tak, jak by mělo být. A nebylo... I to je druhá tvář parného léta... 
Brouzdat vodou se nám rozhodně nechtělo.



 Krásné nezelené dny u vody :o)
Katka ♥

4 komentáře:

  1. No tak tá zelená voda naozaj nevyzerá dvakrát vábne. Ale ostatné je veľmi krásne.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda taková zelená není ani u nás v Kačáku. Taky máme rádi výlety do minulosti. Je to občerstvující.

    OdpovědětVymazat